Get 20M+ Full-Text Papers For Less Than $1.50/day. Start a 14-Day Trial for You or Your Team.

Learn More →

Steel Study House

Steel Study House Reports News using the complete building plot and leaves slope, which is the entry to the garage in the middle of the site empty. The com- the basement. plete program of the house is arranged The concept for the Steel Study House Leeuwarden is a provincial town in the north of Holland. The landscape in this around the patio. The volume is based no.2 was to design it using lightweight region has been conquered from the sea on a simple orthogonal grid structure of prefabricated components. During the and therefore it is mostly flat and con- 6 × 6 m and is linearly modulated in dif- process this concept has been brought sists of green polders, dykes and many ferent zones with an alternating rhythm one step further, it has become the first lakes. of outdoor and indoor spaces. prototype which has made use of prefab The building plot of Steel Study House The villa is a large dwelling with spa- steel components of the “Multiplicity nr.2 designed by Archipelontwerpers is cious and open accommodation areas, building system”. situated on the border between the town while at the same time, this residence is The design of the Steel Study House and the open agricultural landscape which not a large collection of closed separated prototypes are a continuous laboratory rooms. All the different rooms have a view for the search and definition of the con- surrounds the town. The house reflects into the patio. Due to this spatial organ- temporary house within the ever evolving this division, the façade facing the town isation every single room of the house is urban environment of the city. is also part of this built environment while part of a larger space. at the opposite side however you have a From the patio you have a marvel- Steel Study House II Leeuwarden – wonderful view over the lake and the lous view over the scenery. On the west Building Information open field. This contrast in orientation is side of the house, the so called town Architect: Eric Vreedenburgh – the essence of the design of this house: side, the rooms can be completely dis- Archipelontwerpers on one side the closed and suburban re- lation with the town and on the other connected from the view of the neigh- Design: 2007, Finished: 2010 side the open view of a belvedere. borhood by making use of automatic op- Team: Coen Bouwmeester, Guido Zeck This ambiguous relation with the town erated blinds. From this side the house is Constructeur: Eckhart BJKA Engineering has led to a different typology. Usually, accessed by an ascending gangway Bouwfysisch advies: freestanding houses in Holland are situ- which is the connection between the Technisch Adviesburo Jinstal bv ated in the middle of a plot. In contrast house and the public sidewalk. Beneath Contractor: BSB Staalbouw with this the Steel Study House no.2 is the gangway there is a large downward Photographs: Marcel van der Burg Steel Construction 4 (2011), No. 1 45 http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Steel Construction: Design and Research Wiley

Steel Study House

Steel Construction: Design and Research , Volume 4 (1) – Mar 1, 2011

Loading next page...
 
/lp/wiley/steel-study-house-0XM6X4jOCl
Publisher
Wiley
Copyright
"Copyright © 2011 Wiley Subscription Services, Inc., A Wiley Company"
ISSN
1867-0520
eISSN
1867-0539
DOI
10.1002/stco.201190001
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

Reports News using the complete building plot and leaves slope, which is the entry to the garage in the middle of the site empty. The com- the basement. plete program of the house is arranged The concept for the Steel Study House Leeuwarden is a provincial town in the north of Holland. The landscape in this around the patio. The volume is based no.2 was to design it using lightweight region has been conquered from the sea on a simple orthogonal grid structure of prefabricated components. During the and therefore it is mostly flat and con- 6 × 6 m and is linearly modulated in dif- process this concept has been brought sists of green polders, dykes and many ferent zones with an alternating rhythm one step further, it has become the first lakes. of outdoor and indoor spaces. prototype which has made use of prefab The building plot of Steel Study House The villa is a large dwelling with spa- steel components of the “Multiplicity nr.2 designed by Archipelontwerpers is cious and open accommodation areas, building system”. situated on the border between the town while at the same time, this residence is The design of the Steel Study House and the open agricultural landscape which not a large collection of closed separated prototypes are a continuous laboratory rooms. All the different rooms have a view for the search and definition of the con- surrounds the town. The house reflects into the patio. Due to this spatial organ- temporary house within the ever evolving this division, the façade facing the town isation every single room of the house is urban environment of the city. is also part of this built environment while part of a larger space. at the opposite side however you have a From the patio you have a marvel- Steel Study House II Leeuwarden – wonderful view over the lake and the lous view over the scenery. On the west Building Information open field. This contrast in orientation is side of the house, the so called town Architect: Eric Vreedenburgh – the essence of the design of this house: side, the rooms can be completely dis- Archipelontwerpers on one side the closed and suburban re- lation with the town and on the other connected from the view of the neigh- Design: 2007, Finished: 2010 side the open view of a belvedere. borhood by making use of automatic op- Team: Coen Bouwmeester, Guido Zeck This ambiguous relation with the town erated blinds. From this side the house is Constructeur: Eckhart BJKA Engineering has led to a different typology. Usually, accessed by an ascending gangway Bouwfysisch advies: freestanding houses in Holland are situ- which is the connection between the Technisch Adviesburo Jinstal bv ated in the middle of a plot. In contrast house and the public sidewalk. Beneath Contractor: BSB Staalbouw with this the Steel Study House no.2 is the gangway there is a large downward Photographs: Marcel van der Burg Steel Construction 4 (2011), No. 1 45

Journal

Steel Construction: Design and ResearchWiley

Published: Mar 1, 2011

There are no references for this article.